Μαθήματα αντοχής

Γράφτηκε από τον/την Super User. Posted in ΑΡΘΡΑ

Μαθήματα αντοχής από τον καθηγητή Haile Gebrselassie


Ο Αιθίοπας Haile Gebrselassie, ζωντανός θρύλος των μεγάλων αποστάσεων, στα 40 του χρόνια έχει πετύχει 24 παγκόσμια ρεκόρ στην καριέρα του με τελευταίο το ρεκόρ στον μαραθώνιο με 2:03:59 τον Σεπτέμβρη του 2008 στο Βερολίνο.

Η καριέρα του ήδη μετρά περισσότερα από 15 χρόνια σε κορυφαίο επίπεδο και αν συχνά διερωτάστε πως τα καταφέρνει έχουμε μερικές απαντήσεις. Για την ακρίβεια έχουμε μερικές απλές συμβουλές που όλοι μας μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας και κυρίως να κρατηθούμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο για πολλά χρόνια.


Κάντε αγώνες αλλά μην το παρακάνετε
Ο Gebrselassie το 2008 έτρεξε μόλις σε 5 αγώνες, όχι πολλούς για έναν επαγγελματία αθλητή αν και σε αυτούς περιλαμβάνονταν 2 μαραθώνιοι. Κάνοντας λίγους αγώνες μέσα στη χρόνια είχε την ευκαιρία να βάλει ποιότητα και ποσότητα στην προπόνηση του και έτσι να αγωνιστεί στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του. Όταν τρέχουμε πολλούς αγώνες, μοιραία χάνουμε προπονήσεις, αφού υποχρεωνόμαστε να ξεκουραζόμαστε τόσο λίγες μέρες πριν όσο και μετά από κάθε αγώνα. Περιορίζοντας τους αγώνες μας έχουμε την ευκαιρία να προπονηθούμε καλύτερα για τους αγώνες που πραγματικά μας ενδιαφέρουν.


Επιλέξτε τους Αγώνες σας
Τα τελευταία χρόνια ο Gebrselassie έχει αφοσιωθεί στο μαραθώνιο, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στους γρήγορους μαραθώνιους. Για το καλοκαίρι όμως και τους Ολυμπιακούς Αγώνες προτίμησε να τρέξει στα 10.000 μέτρα μέσα στο στίβο κάνοντας άλλον ένα τέτοιο 10αρι αγώνα πιο πριν για να πάρει και την πρόκριση. Έτσι απέφυγε να ρισκάρει την υγεία του και την υπόλοιπη αθλητική καριέρα του, τρέχοντας έναν μαραθώνιο στις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες του Πεκίνου. Παράλληλα σίγουρα είχε στο μυαλό του σαν προτεραιότητα τον Μαραθώνιο του Βερολίνου που προσέφερε άλλωστε και ιδανικές συνθήκες για να κάνει το παγκόσμιο ρεκόρ. Έτσι κι εμείς αν θέλουμε να έχουμε υψηλή απόδοση, θα πρέπει να θέτουμε λίγους και συγκεκριμένους αγώνες-στόχους και να προετοιμαζόμαστε σωστά και επαρκώς για αυτούς. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι πως δεν μπορούμε να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε σε μεγάλη γκάμα αποστάσεων την ίδια περίοδο. Εστιάστε την προσοχή σας σε μια απόσταση και προπονηθείτε για αυτήν με στόχο έναν σημαντικό αγώνα


Συνηθίστε την ταχύτητα
Ο Gebrselassie λέει πως τα δύο 10άρια που έτρεξε το 2008 πριν από το Βερολίνο, συνέβαλαν καθοριστικά στην επίτευξη του παγκοσμίου ρεκόρ. Τρέχοντας γρήγορα μικρότερους αγώνες και επίσης κάνοντας μικρά κομμάτια στην προπόνηση σε ρυθμό πιο γρήγορο από τον αγωνιστικό μας θεωρείται καθοριστικός προπονητικός παράγοντας. Έτσι, βελτιώνεται το αναερόβιο κατώφλι μας και δίνεται ουσιαστικα το ερέθισμα στον οργανισμό μας να προσαρμοστεί καλύτερα σε δύσκολες, αγωνιστικές συνθήκες. Με τον ίδιο τρόπο ο αγωνιστικός ρυθμός του μαραθωνίου μας φαίνεται σχετικά πιο εύκολος και τελικά μπορούμε να τρέξουμε με επιτυχία τη συνολική απόσταση.


Μάθετε το ρυθμό σας
Όταν πέτυχε τα παγκόσμια ρεκόρ στα 5000μ και 10,000μ ο Gebrselassie, κάθε χιλιόμετρο του είχε απόκλιση μικρότερη των 3 δευτερολέπτων το ένα με το άλλο (εκτός βέβαια από τον τελευταίο του γύρο που πάντα ήταν εκπληκτικά γρήγορος, σαν σπριντ). Ένας σταθερός ρυθμός είναι ακόμα πιο καθοριστικές στον Μαραθώνιο. Στο Βερολίνο ο μέσος ρυθμός του για κάθε 5χλμ ήταν 14:41 με το πιο γρήγορο και το πιο αργό 5άρι του να έχουν απόκλιση μόλις 2% από τον μέσο όρο. Μια προπόνηση ειδικά αφιερωμένη στον ρυθμό του μαραθωνίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε να κρατάτε έτσι σταθερό το τέμπο σας. Ενδείκνυται στα πλαίσια της προετοιμασίας σας, κάθε δυο βδομάδες να κάνετε τη μεγάλη σας προπόνηση (long run), ως εξής: Κάνετε την προθέρμανση σας και μετά 6χλμ στον επιθυμητό αγωνιστικό σας ρυθμό ενώ κάθε φορά που κάνετε αυτή την προπόνηση προσθέτετε 3χλμ, με στόχο να φτάσετε να βγάζεται μέχρι και 18-20χλμ σε αυτό το συνεχόμενο τρέξιμο, με αγωνιστικό ρυθμό. Την επόμενη μέρα από αυτή την προπόνηση κάντε ένα ξεκούραστο τρέξιμο, όχι περισσότερο από 1,5 ώρα.


Προφανώς δεν θα καταφέρετε να τρέξετε ποτέ τόσο γρήγορα όσο ο Gebrselassie, αλλά αν ακολουθήσετε τις στρατηγικές του θα είστε σίγουρα στο σωστό δρόμο για μεγάλα ατομικά ρεκόρ!

 

Σύλλογος Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας

  • Διεύθυνση: Μανουηλαντων 1
  • Τ.Κ: 50200 - Πτολεμαϊδα
  • Τηλ: 2463100344
  • Fax: 2463100344
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Τα γραφεία του Συλλόγου είναι ανοικτά κάθε Τρίτη από τις 19:00 - 21:00

Χορηγός Επικοινωνίας