Χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών

Γράφτηκε από τον/την Super User. Posted in ΑΡΘΡΑ


Από την διεθνή βιβλιογραφία φαίνεται ότι σημαντικός αριθμός αθλητών σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων (μαραθωνίους και υπερμαραθωνίους) κάνει χρήση φαρμάκων της κατηγορίας μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών για ανακούφιση από μυοσκελετικά άλγη όπως νιμεσουλίδης (Mesulid),ιβουπροφαινης(brufen) δικλοφαινακη(Voltaren) ή παρεμφερών φαρμάκων.Επίσης από προσωπική επαφή από συμμετοχή μου σε αγώνες είδα δρομείς να έχουν πάρει έως και 4 ταμπλέτες τέτοιων φαρμακων!

Τα φάρμακα αυτά σε επανειλημμένες μελέτες έχουν ενοχοποιηθεί για σοβαρές επιπλοκές όπως υπονατριαιμία και νεφρική ανεπάρκεια αλλά και γαστρορραγία. Σε μελέτες μαραθωνίων και υπερμαραθωνίων η χρήση αυτών των φαρμάκων αυξάνει κατακόρυφα την πιθανότητα υπονατριαιμίας και νεφρικής ανεπάρκειας.Τα NSAID μειώνουν την αιμάτωση των νεφρών μεσω αναστολής συνθεσης των αγγειοδιασταλτικών προσταγλανδινών.Η μείωση της αιμάτωσης αυτής σε συνδυασμό με την έντονη και παρατεταμένη καταπόνηση ιδιαίτερα σε ζεστό περιβάλλον αυξανουν τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας. Επίσης ενισχύουν τη δράση της αντιδιουρητικής ορμόνης και αυξάνεται έτσι ο κίνδυνος υπονατριαιμίας,μιας σοβαρής διαταραχής που ευθύνεται-ευτυχώς σπάνια-για σοβαρές διαταραχές έως και θανάτους σε μαραθωνίους/υπερμαραθωνίους.

Επίσης συμφωνα με την IMMDA(Internation Marathon Medical Directors Association) πρέπει η κατανάλωση καφεϊνης να είναι έως 200 mg .To αιτιολογικό της σύστασης αυτής όπως αναφέρεται στο βιβλίο «RUNNING DOC’S GUIDE to HEALTHY RUNNING” του Lewis G. Maharam (αθλητίατρου και ιατρικού διεθυντή πολλών μεγάλων μαραθωνίων όπως π.χ της Νέας Υόρκης)έκδοση 2011 Velopress είναι ότι από τους ιατρικούς διευθυντές μεγάλων Μαραθωνίων αναφέρθηκαν περιστατικά νέων ανθρώπων που σώθηκαν μετά από ανακοπή σε μαραθωνίους βρέθηκαν καθαρά στεφανιαία αγγεία και όλοι τους είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα καφεϊνης.Μάλιστα σε μία μελέτη βρέθηκε μείωση της ροής στα στεφανιαία κατά τον μαραθώνιο σε καφείνη>200mg.Επίσης ενοχοποιείται σαν μηχανισμός η πρόκληση θανατηφόρων αρρυθμιών ή η διέγερση των αιμοπεταλίων .

Επομένως πέρα από τις γνωστές συστάσεις για τον μαραθώνιο(Σωστή προετοιμασία,ιατρικό έλεγχο,προσπαθεια ανάλογη των δυνατοτήτων μας) ας προσθέσουμε και δύο όχι τόσο τονισμένα στοιχεία 1) αποφυγή χρήσης NSAID τουλάχιστον 24 ώρες πριν τον μαραθώνιο και 2) κατανάλωση καφείνης με μέτρο(<200mg) Και να μην ξεχνάμε την καφείνη που περιέχεται σε πολλά gels!

Σύλλογος Δρομέων Οδοιπόρων Εορδαίας

  • Διεύθυνση: Μανουηλαντων 1
  • Τ.Κ: 50200 - Πτολεμαϊδα
  • Τηλ: 2463100344
  • Fax: 2463100344
  • Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Τα γραφεία του Συλλόγου είναι ανοικτά κάθε Τρίτη από τις 19:00 - 21:00

Χορηγός Επικοινωνίας