Δημητριακά ολικής άλεσης και αθλητική απόδοση

Author: Rocken
Author: Rocken

Natoque viverra porttitor volutpat penatibus himenaeos. Vehicula commodo si hendrerit.

Η αθλητική απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ορθή διατροφική συμπεριφορά των αθλούμενων. Οι αθλητές χρειάζονται ένα σημαντικό ποσό υδατανθράκων για να ανταπεξέλθουν στην άσκηση (7-10g/kg/σωματικού βάρους).

Οι υδατάνθρακες της τροφής εισέρχονται στο αίμα ως γλυκόζη και χρησιμοποιούνται για τηνπαραγωγή ενέργειας. Οι υδατάνθρακες πριν και μετά τον αγώνα, με την πλήρωση των αποθηκών του γλυκογόνου , είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της απόδοσης σε υψηλά επίπεδα. Διακρίνονται σε απλούς και σύνθετους.

Οι απλοί χαρακτηρίζονται από ταχεία απορρόφηση, αυξάνοντας απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, δίνοντας άμεσα ενέργεια και βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, στο μέλι , στα γλυκά, στη ζάχαρη κτλ.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες απορροφούνται αργά και αυξάνουν σταδιακά το ζάχαρο του αίματος. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν μια μακροπρόθεσμη πηγή ενέργειας στους αθλητές. Παραδείγματα σύνθετων υδατανθράκων αποτελούν το ψωμί, οι πατάτες, τα μακαρόνια , το ρύζι και φυσικά τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Σύμφωνα με τις προσταγές της Μεσογειακής Διατροφής τα δημητριακά αποτελούν την βάση της διατροφικής πυραμίδας αφού αποτελούν μία ομάδα τροφίμων η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται επί καθημερινής βάσης στη διατροφή μας.

Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου (φλοιός, φύτρο , ενδοσπέρμιο), διατηρούνται κατά την διάρκεια της επεξεργασίας (άλεσης). Τα δημητριακά ολικής άλεσης προκύπτουν από καρπούς φυτών (π.χ. σιτάρι, σίκαλη), οι οποίοι αλέθονται ολόκληροι χωρίς την απομάκρυνση του φλοιού. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως: βιταμίνη Ε, σύμπλεγμα βιταμινών Β, σίδηρος, χαλκός, σελήνιο, ψευδάργυρος, χαλκός, μαγνήσιο και φώσφορος. Επίσης, περιέχουν τις πολύτιμες λιγνίνες (φυτοοιστρογόνα) που έχει αναφερθεί ότι προστατεύουν κατά των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου).

Στην αθλητική απόδοση, τα δημητριακά παίζουν εξέχοντα ρόλο αφού τροφοδοτούν τον οργανισμό με σύνθετους υδατάνθρακες , παρέχουν άμεση και με μακρά διάρκεια ενέργεια στους αθλούμενους. Μπορείτε να έχετε ένα μπολ δημητριακά ολικής αλέσεως με γάλα τουλάχιστον 1 ώρα πριν την έναρξη της άσκησης.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες αυτού του snack θα προσφέρουν την απαιτούμενη ενέργεια για την επιτυχή ολοκλήρωση της άσκησης. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι ο συνδυασμός δημητριακών με γάλα τροφοδοτεί τον οργανισμό με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες- δύο συστατικά απαραίτητα για την αναδόμηση των μυών αμέσως μετά την άσκηση.
Τα δημητριακά περιέχουν ελάχιστα ποσά λίπους καταστώντας έτσι πιο εύκολη την πέψη τόσο πριν όσο κατά την διάρκεια της άσκησης. Η χορήγηση σύνθετων υδατάνθρακων π.χ. δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί , ρύζι κτλ. πριν την άσκηση πιστεύεται ότι καθυστερεί την εμφάνιση της κόπωσης και βελτιώνει την απόδοση στους αθλούμενους.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα δημητριακά προσφέρουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό και αποτελούν ένα άκρως θρεπτικό γεύμα για όσους αθλούνται, τόσο πριν όσο και μετά το πέρας της δραστηριότητας.

Πηγή:http://www.logodiatrofis.gr/

Tags :

Share this :

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Latest Post
Categories